• Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 10, Sector 1, Bucureşti
  • +40 21 2083 100

SPICE - Performanță în serviciile de navigație aeriană

SPICE - Synchronized PBN Implementation Cohesion Europe

 

 

SPICE -  Performanță în serviciile de navigație aeriană

Co-finanțare europeană de 7 milioane de euro pentru ROMATSA, prin Mecanismul Interconectarea Europei

ROMATSA este partener în cel mai mare proiect în domeniul aviației finanțat prin Mecanismul Interconectarea Europei, SPICE - Synchronised Performance Based Navigation Implementation Cohesion Europe. Proiectul este implementat în perioada 17.02.2016 – 31.12.2020 și se derulează concomitent în patru state: Cipru, Portugalia, Romania, Slovacia, sub coordonarea EUROCONTROL. ROMATSA participă la activitatea ”PBN Deployment in Romania”, ca beneficiar alături de  Autoritatea Aeronautică Civilă din România și Asociația Aeroporturilor din România, iar operatorii aerieni români Blue Air și Regional Air Services sunt de asemenea parte a proiectului pentru componenta de echipare a aeronavelor.

În urma implementării proiectului de către ROMATSA 17 aeroporturi din România vor avea implementate proceduri de apropiere instrumentală GNSS (augmentat de EGNOS) și rute standard de plecare/sosire SID/STAR GNSS, folosind semnalul sateliților. De asemenea vor fi instalate 12 echipamente de înaltă precizie, DME, care să susțină implementarea conceptelor navigației bazată pe performanță (PBN) în regiunea de informare a zborurilor FIR București.

La finalizarea proiectului România va deveni primul stat european care are implementată navigația aeriană bazată pe performanță (PBN) la toate nivelurile: aeroporturi, operatori aerieni, autoritatea de supervizare și furnizorul de servicii de navigație aeriană. Utilizatorii transportului aerian pe teritoriul României vor beneficia astfel de servicii performante, la cele mai înalte standarde de siguranță și eficiență, iar numărul de zboruri deservite în FIR București va fi în creștere prin optimizarea spațiului aerian.

Valoarea totală a proiectului este de 39 029 672 EUR, din care co-finanțarea europeană acoperă 32 600 707 EUR. Pentru activitățile derulate de ROMATSA valoarea totală a costurilor eligibile este de 8.306.00,00 EURO, din care co-finanţare INEA de 7.060.100 EURO (85%)