Bd. Ion Ionescu de la Brad nr. 10, Sector 1, Bucuresti
Aterizari 390+
Decolari 395+

ROMATSA implementează procedurile de zbor bazate pe tehnologii satelitare

ROMATSA implementează procedurile de zbor bazate pe tehnologii satelitare pentru aeroporturile Constanța și Suceava

 

Ca urmare a colaborării susținute cu toate părțile interesate – operatori aerieni, Forțele Aeriene Române, controlori trafic aerian, aeroporturi, organizații de proiectare, în data de 7 septembrie 2023 vor intra în operare primele proceduri de zbor instrumental proiectate conform unui nou concept privind navigația aeriană bazată pe performanță, ce utilizează semnal de radionavigație furnizat de sateliți, pentru aeroporturile Constanța și Suceava.

Implementarea noilor proceduri de zbor reduce timpul de zbor, implicit consumul de combustibil și noxele emise, poate crește nivelul de fluidizare al traficului aerian și menține siguranța zborurilor. Totodată, acestea contribuie la îmbunătățirea operării în condiții de vizibilitate redusă, reducând astfel numărul zborurilor anulate/întârziate/redirecționate.

În conformitate cu strategiile Organizației Aviației Civile Internaționale și ale Comisiei Europene privind implementarea unui nou concept de navigație aeriană bazată pe performanță, preluate prin Planul național de tranziție și implementare a navigației bazată pe performanță, România a participat, alături de alte 3 state, în cadrul Proiectului SPICE (Synchronized Performance Based Navigation Implementation Cohesion Europe), co-finanțat de Uniunea Europeana prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).

Proiectul a avut drept obiectiv implementarea unor proceduri de zbor instrumental proiectate conform noului concept, prin utilizarea semnalelor de radionavigație furnizate de sateliți (GPS, EGNOS) și/sau echipamente de sol specifice pentru măsurarea distanțelor în scopul stabilirii cu precizie a poziției, de tip DME (Distance Measuring Equipment / Echipament de măsurare a distanței).

R.A. ROMATSA a participat în cadrul proiectului alături de Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Regional Air Services și aeroporturile din România, având rolul de coordonator al procesului de proiectare și implementare a noilor proceduri de zbor instrumental. În cadrul aceluiași proiect, R.A. ROMATSA a derulat un contract de achiziționare și instalare a 12 noi echipamente DME.


În cursul anului 2024, acest tip de proceduri vor fi implementate și pentru celelalte aeroporturi.